Dwie propozycje rozgrzewających zup:
Czerwony kapuśniak
(2 porcje)
1/4 małej kapusty włoskiej poszatkować, dodać liść laurowy ziele angielskie i zalać 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodać 1 gałązkę selera naciowego oraz po 1/2 zielonej i czerwonej papryki pokrojonej w kostkę oraz poszatkowaną połówkę małej cebuli. Dolać 1 szklankę soku pomidorowego, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 15 min.
Energetyczna zupa z pieczonych warzyw
(2 porcje)
Piekarnik nagrzać do 180° C. Warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, plaster selera, 1/2 małej cebuli, 1 ząbek czosnku, obrać, pokroić w mniej więcej podobnej wielkości kawałki (ok. 3 cm). Ułożyć na blaszce, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, szczyptą suszonego tymianku, ziaren kminu rzymskiego, skropić oliwą. Piec do momentu, gdy warzywa zaczną lekko brązowieć i będą miękkie w środku. Upieczone zmiksować na puree. Połączyć z bulionem ok. 0,75 l, doprowadzić do wrzenia. Zupę można dodatkowo doprawić łyżką przecieru pomidorowego. Podawać z grzankami z 1 kromki razowego pieczywa skropionego oliwą z oliwek i posmarowanego czosnkiem.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)