Na wagę zdrowia: słodycze a cukrzyca

Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie. Istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje, w których – jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia – odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20% i nadal wzrasta.

Z najnowszych badań Instytutu Żywości i Żywienia wynika, że aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadwagę lub jest otyłych. Takie dane i tempo wzrostowe pozwalają na prognozę, iż w ciągu najbliższych lat zdecydowanie zwiększy się ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne.

Na wagę zdrowia to cykl przygotowany przez Radio Katowice wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Audycje poświęcone problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Każdy z odcinków zawiera podane w przystępny i przekonujący sposób argumenty: lekarzy, dietetyków, rodziców dzieci z nadwagą i otyłością oraz samych zainteresowanych, propozycje aktywności fizycznej, rekreacji oraz przepisy dań zdrowych i atrakcyjnych dla młodych ludzi z nadwagą i otyłością.

Na wagę zdrowia: słodycze a cukrzyca


Galaretka owocowa (2 porcje):

  • Pół banana,
  • szklanka jagód,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • pół szklanki domowego soku malinowego,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • łyżeczka żelatyny lub agaru.

W gorącej wodzie należy rozpuścić żelatynę lub agar, dodać sok malinowy i ostudzić. Zostawić w lodówce, by galaretka zaczęła lekko tężeć. Do miseczki wyłożyć serek, jogurt wymieszany z syropem, na to jagody i pokrojony w plasterki banan. Zalać całość tężejącą galaretą, a następnie schłodzić w lodówce.