Na wagę zdrowia: tkanka tłuszczowa i BMI

Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie. Istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje, w których – jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia – odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20% i nadal wzrasta.

Z najnowszych badań Instytutu Żywości i Żywienia wynika, że aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadwagę lub jest otyłych. Takie dane i tempo wzrostowe pozwalają na prognozę, iż w ciągu najbliższych lat zdecydowanie zwiększy się ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne.

Na wagę zdrowia to cykl przygotowany przez Radio Katowice wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Audycje poświęcone problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Każdy z odcinków zawiera podane w przystępny i przekonujący sposób argumenty: lekarzy, dietetyków, rodziców dzieci z nadwagą i otyłością oraz samych zainteresowanych, propozycje aktywności fizycznej, rekreacji oraz przepisy dań zdrowych i atrakcyjnych dla młodych ludzi z nadwagą i otyłością.

Na wagę zdrowia: otyłość a BMI


Zupa ogórkowa z brązowym ryżem (2 porcje) 

Na 1 skrzydełku z kurczaka oraz wywarze warzywnym (seler, marchew, pietruszka) ugotować 100g utartych ogórków kiszonych. Pod koniec gotowania dodać 4-5 łyżek osobno ugotowanego brązowego ryżu, łyżkę posiekanego koperku, szczyptę pieprzu i całość zabielić 2 łyżkami gęstęgo jogurtu naturalnego.