Zapiekane banany z otrębami owsianymi i mlekiem kokosowym
(2 porcje)
4 łyżki otrębów owsianych zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. 1 dużego banana pokroić w plasterki i przykryć namoczonymi otrębami. 4-5 łyżek mleczka kokosowego wymieszać z odrobiną ziaren z laski wanilii i polać banany. Całość zapiec w piekarniku ok. 20 minut w temp 200 stopni. Po upieczeniu polać łyżeczką miodu.
Pełnoziarniste babeczki z borówkami
(12 szt.)
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego
280 ml maślanki
1 duże jajko
75 g oleju
200 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Dodać maślankę, jajka, olej i rozgniecione banany. Szybko wymieszać wszystkie składniki, by się połączyły. Dodać borówki i delikatnie całość wymieszać i przełożyć do foremek. Formę do muffinek z 12 otworami wyłożyć papilotkami. Łyżką nałożyć masę do foremek. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)