Radio Katowice
Radio Katowice / Talerz na wadze
Desery z dyni
29.10.2013
10:40:00

fot. Agnieszka Baron

CIASTO DYNIOWE

1 szklanka puree z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
skórka starta z małej pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady do polewy

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnku roztopić masło na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić. Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.

 

BUDYŃ DYNIOWY
(potrójna porcja)

300 ml mleka
1/3 szklanki dyniowego puree
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu cynamon,
ekstrakt z wanilii

Odlać ok. 100 ml zimnego mleka i wymieszać z mąką, resztę zagotować z pure, syropem i przyprawami. Do zagotowanego mleka dodać część z mąką ziemniaczaną, intensywnie mieszając, gotować na małym ogniu jeszcze 2 min. Doprawić do smaku cynamonem i ekstraktem z wanilii.



Radio Katowice / Audycje / Talerz na wadze
Talerz na wadze
 
 
 
 

Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)

Zobacz także Talerz na wadze

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA