Radio Katowice
Radio Katowice / Talerz na wadze
Dyniowe przepisy
05.11.2013
09:00:00

fot. Agnieszka Baron

Syrop dyniowy

Składniki na jedną butelkę: 

  • 375 ml wody 
  • 345 g cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej 
  • 3 łyżki puree z dyni

Wlać wodę do garnka i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, wtedy dodać pozostałe składniki. Gotować dalej przez około 5-7 minut często mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia, do temperatury pokojowej. Syrop przecedzić przez gęste sitko i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć.

 

Kawa z syropem dyniowym 

  • filiżanka zaparzonej kawy 
  • dowolna ilość mleka 
  • 1,5 łyżki syropu dyniowego 
  • bita śmietana
  • szczypta cynamonu

Zaparzyć kawę, wlać mleko. Dodać syrop (ilość można dostosować indywidualnie). Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać cynamonem. Można polać dodatkowo odrobiną syropu.

 

Biryani z dynią i grzybami
(zapiekanka ryżowa)

  • 0,5 kg dyni surowej
  • 300 gramów grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 2 łyżeczki karkumy
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 200g surowego ryżu (np. długoziarnistego)
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego.
  • do podania: tarty ser, listki tymianku lub natka pietruszki lub świeża kolendra

Surową dynię okroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby pokroić na kawałki. Cebule posiekać w kosteczkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać karkumę z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową i posypać tym kurczaka, wymieszać (część przypraw można dodać bezpośrednio do bulionu, aby cała zapiekanka przeszła ich aromatem). Zagotować bulion, dodać przyprawy. Przygotować duży garnek żaroodporny lub naczynie do zapiekania o pojemności około 4 litrów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło dodać cebulę i zeszklić ją. Przesunąć ją na bok patelni, w środek włożyć czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 3 minuty na większym ogniu. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Wlać 1 szklankę wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować. Przełożyć do garnka lub naczynia, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć (przykrywką lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Podawać posypane tartym serem lub natką pietruszki, tymiankiem, czy kolendrą.



Radio Katowice / Audycje / Talerz na wadze
Talerz na wadze
 
 
 
 

Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)

Zobacz także Talerz na wadze

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA