Zupa pomidorowa z orzechami i dzikim ryżem
(2 porcje)
Ugotować wywar z włoszczyzny (150g), dodać podduszoną na oliwie 1 małą cebulę wraz z 3-4 świeżymi pomidorami, a następnie 5 startych orzechów włoskich – całość chwilę podgotować. Doprawić do smaku tymiankiem, solą, pieprzem i posypać natką pietruszki. Tak przygotowaną zupą zalewamy osobno ugotowany dziki ryż (3 łyżki na porcję).
Domowy ketchup
SKŁADNIKI:
- 2 kg dojrzałych pomidorów,
- 300g czerwonej papryki,
- 250g czerwonej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 200ml octu z czerwonego wina,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren gorczycy,
- 5 łyżek cukru,
- szczypta pieprzu, ostrej papryki w proszku lub posiekanej papryczki chili (wg uznania)
PRZYGOTOWANIE: Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek rozdrobnić i przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Sprawdzić czy konsystencja jest właściwa jeśli sos jest za rzadki to gotować jeszcze przez chwilę, jeśli zbyt gęsty to dodać odrobinę wody lub octu. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)