Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Placki z wyrzoskami
01.07.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dziś syte danie rodem z Brennej. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich proponują placki z wyrzoskami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek

Opis przygotowania:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, wycisnąć czosnek przez praskę, całość wymieszać z mąką i jajkami piec na blasze. Wyrzoski pokroić i usmażyć dodać sól, pieprz i ząbek czosnku do smaku. Placki z blachy podawać polane wyrzoskami.

Wyrzoski to słonina z mięsem – wieprzowina.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA