Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Sernik
02.07.2016
11:30:00

.

W sobotę mamy więcej czasu, może więc warto pokusić się sprawienie odrobiny słodkiej przyjemności swoim najbliższym. Tradycyjny sernik na kruchym cieście pieką dzisiaj panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Udorzu.

Kruche ciasto:

  • 15 dag mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko

Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, rozwałkować. Wyłożyć na pergamin ułożony w tortownicy i podpiec kilka minut w 180 st. C. Nie dopuścić do zrumienienia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 10 jaj
  • skórka z cytryny
  • rodzynki
  • wanilia
  • 40 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy

Wszystkie składniki zmiksować, wyłożyć na podpieczone wcześniej kruche ciasto i piec około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Smacznego!




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA