Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Żurek na maślance
08.07.2016
09:01:00

fot. Anna Sojka

Do przygotowania dzisiejszej potrawy nie potrzeba wielu produktów. Wystarczy cebula, maślanka i jajko. Pyszną zupę do Latającego talerza naleją Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.

Żurek na maślance

składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 2 duże cebule
  • margaryna lub smalec
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka mąki
  • śmietanka kwaśna 18%
  • jajka ugotowane na twardo

Grubo pokrojone cebule przesmażyć na tłuszczu do zbrązowienia. Dolać maślankę i przyprawy, zagęścić, dodać śmietanę. Pokrojone jajka zalać zupą, dodać sporo koperku.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA