Na sobotę panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamesznicy proponują jabłecznik. Znakomity! Do zjedzenia w letnie ciepłe popołudnie na świeżym powietrzu przy filiżance dobrej herbaty... pasuje jak ulał. Wystarczy tylko upiec.
Jabłecznik
Masa jabłkowa:
umyte jabłka obieramy ze skórki, na grubej tarce je zetrzemy. Jeżeli są bardzo soczyste, to je trochę odciśniemy w dłoniach. Następnie połączymy z cukrem waniliowym, cynamonem i kaszą manną.
Ciasto:
mąkę, cukier puder, masło, śmietanę jedno jajko całe i dwa żółtka połączymy razem, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę średniej wielkości. Przygotowane wcześniej jabłka wykładamy na ciasto, rozwałkowujemy drugą część ciasta i kładziemy na masę jabłkową (można widelcem zrobić odpowietrzniki). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160° przez około 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!