W kuchni Willi pod Lipami w Koniakowie panie z Koła Gospodyń Wiejskich uraczą nas tradycyjną białą polewką.
Przygotowanie:
Kónsek zieberka wynudzonego (kawałek żeberka wędzonego, ok. 60 dag) warzyć (gotować) we dwóch litrach wody przez półtora godziny, tak coby miynso było miynki. Moźna teź dać 1 marekwię (marchewkę), ze dwa zombki ciosnku. Na koniec wsiecko zaloć mlykym i zawarzyć (wlać ½ litra mleka i zagotować). Doprawić wedla smaku wegetóm, magóm, pieprzym i solóm. Łoswe uwarzyć nugle (w osobnym garnku ugotować makaron). Uwarzone miynso łodkkroć łod kości i wchynąć do polywki (ugotowane mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka z zupą). Pokroć kapkym pazitki, coby posypać polywkym po wyrchu (zupę na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem).
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!