Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Bioło polywka
12.07.2016
11:30:00

fot. Koło Gospodyń Wiejskich

W kuchni Willi pod Lipami w Koniakowie panie z Koła Gospodyń Wiejskich uraczą nas tradycyjną białą polewką.

 

Przygotowanie:

 

Kónsek zieberka wynudzonego (kawałek żeberka wędzonego, ok. 60 dag) warzyć (gotować) we dwóch litrach wody przez półtora godziny, tak coby miynso było miynki. Moźna teź dać 1 marekwię (marchewkę), ze dwa zombki ciosnku. Na koniec wsiecko zaloć mlykym i zawarzyć (wlać ½ litra mleka i zagotować). Doprawić wedla smaku wegetóm, magóm, pieprzym i solóm. Łoswe uwarzyć nugle (w osobnym garnku ugotować makaron). Uwarzone miynso łodkkroć łod kości i wchynąć do polywki (ugotowane mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka z zupą). Pokroć kapkym pazitki, coby posypać polywkym po wyrchu (zupę na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem).



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA