Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Buraczany przepis
13.07.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

W poszukiwaniu regionalnych przepisów zajrzymy do śląskiego kredensu Stefanii Dyduch, czyli bifyja i sprawdzimy, co można zrobić z buraków.

 

Zakwas z buraków

 

Składniki:

5-6 kg buraków (lekko miękkie , okrągłe , średniej wielkości)

3 główki czosnku

woda z solą (5 litrów – 200 g soli)

Przygotowanie:

Buraki kroimy w dużą kostkę, czosnek w plastry. Układamy w kamiennym garnku buraki i przekładamy czosnkiem co 4 cm warstwami – zalewamy posoloną wodą. Na wierzch dajemy czosnek i skórkę z ciemnego chleba żytniego. Zostawiamy na 4-5 dni . Potem zlewamy do dobrze wymytych wyparzonych ciemnych butelek.

Może stać do 2 tygodnie w chłodnym.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA