W poszukiwaniu regionalnych przepisów zajrzymy do śląskiego kredensu Stefanii Dyduch, czyli bifyja i sprawdzimy, co można zrobić z buraków.
Zakwas z buraków
Składniki:
5-6 kg buraków (lekko miękkie , okrągłe , średniej wielkości)
3 główki czosnku
woda z solą (5 litrów – 200 g soli)
Przygotowanie:
Buraki kroimy w dużą kostkę, czosnek w plastry. Układamy w kamiennym garnku buraki i przekładamy czosnkiem co 4 cm warstwami – zalewamy posoloną wodą. Na wierzch dajemy czosnek i skórkę z ciemnego chleba żytniego. Zostawiamy na 4-5 dni . Potem zlewamy do dobrze wymytych wyparzonych ciemnych butelek.
Może stać do 2 tygodnie w chłodnym.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!