Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kotlet sztygarski
14.07.2016
11:30:00

fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej

Na naszym latającym talerzu znajdzie się potrawa dla prawdziwych mężczyzn. Przygotują ją Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.

Kotlet sztygarski

Wieprzowe kotlety z kością rozbić (nie za cienko) zalać mlekiem, dodać cebuli i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć, odsączyć, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na bardzo gorącym oleju lub smalcu. W międzyczasie usmażyć jajka sadzone (1 jajko na 1 kotlet). Na kotletach ułożyć plaster żółtego sera, aby nieco się roztopił, a na nim jajko.

 

Szałot

Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w grubą kostkę, dodać pokrojony w plastry zielony ogórek ze skórką i majonez z koperkiem. 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA