Na naszym latającym talerzu znajdzie się potrawa dla prawdziwych mężczyzn. Przygotują ją Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.
Kotlet sztygarski
Wieprzowe kotlety z kością rozbić (nie za cienko) zalać mlekiem, dodać cebuli i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć, odsączyć, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na bardzo gorącym oleju lub smalcu. W międzyczasie usmażyć jajka sadzone (1 jajko na 1 kotlet). Na kotletach ułożyć plaster żółtego sera, aby nieco się roztopił, a na nim jajko.
Szałot
Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w grubą kostkę, dodać pokrojony w plastry zielony ogórek ze skórką i majonez z koperkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!