Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Prażuchy
15.07.2016
11:30:00

Odwiedzamy Milówkę, aby znowu w pięknej Starej Chałupie gotować wspólnie z paniami z Kamesznicy. Przygotujemy prażuchy.

 

Składniki

 

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 30 dag boczku wędznego lub 20 dag masła
  • 1,5 litra wody
  • sól

 

Sposób przyrządzenia 

Mąki mieszkamy razem, solimy i prażymy na słabo nagrzanym piecu ciągle mieszać około 30 minut. Osobno gotujemy wodę, zalewamy uprażoną mąkę, szybko mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor lub roztapiamy masło i polewamy kluski wyłożone na miskę. Popijamy zsiadłym mlekiem. 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA