Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Wiska kopa
16.07.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Na naszym latającym talerzu ułożymy dzisiaj pyszne, kaloryczne słodkości. Ale co tam, raz się żyje  i raz się tyje. Wiską kopę ukręcą Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.


 

Przepis "Wisko kopa"

Biszkopt

3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i odrobina proszku do pieczenia. Do ubitych na sztywno białek dodać cukier, żółtka i mąkę. Zmiksować. Piec w 80 st.C ok.20 minut


Krem

Namoczyć (ok.5-6 godzin) w spirytusie po 10 dag rodzynek, orzechów i migdałów. Ubić dwa jajka z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym z kostką masła. Połączyć z pokruszonym biszkoptem i bakaliami. Formować w kształcie kopy, ozdobić bita śmietaną, listkami mięty i owocami.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA