Na naszym latającym talerzu ułożymy dzisiaj pyszne, kaloryczne słodkości. Ale co tam, raz się żyje i raz się tyje. Wiską kopę ukręcą Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej.
Przepis "Wisko kopa"
Biszkopt
3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i odrobina proszku do pieczenia. Do ubitych na sztywno białek dodać cukier, żółtka i mąkę. Zmiksować. Piec w 80 st.C ok.20 minut
Krem
Namoczyć (ok.5-6 godzin) w spirytusie po 10 dag rodzynek, orzechów i migdałów. Ubić dwa jajka z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym z kostką masła. Połączyć z pokruszonym biszkoptem i bakaliami. Formować w kształcie kopy, ozdobić bita śmietaną, listkami mięty i owocami.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!