U Ani Waligóry, w kuchni Willi pod Lipami w Koniakowie, panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotują Maćki w kapuście.
Maćki w kapuście
Jedyn pokroty maciek warzyć we wodzie nojmiynij 2 godziny. (jeden świński żołądek pokroić w paski i gotować dwie godziny – pierwszą i drugą wodę po zagotowaniu wylać). Wchynąć teź listek laurowy i ze 3 ziorka ziela (dodać liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego). Po 2 godzinach wchynąć sporóm gorść kisiónej kapusty razem z kapuściorkóm i jeście kapkym powarzyć (do gotującego się w garnku żołądka wrzucić dużą garść kiszonej kapusty razem z wodą i gotować jeszcze z pół godziny). Na koniec wloć pół śklónki śmietónki i wsiecko razym zawarzyć (wlać pół szklanki gęstej śmietany i zagotować). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ziymnioki uwarzyć łoswe, wiela gdo zeziere. (ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku, jak kto zje – np. 2 ziemniaki na osobę)
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!