Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Maćki w kapuście
18.07.2016
11:30:00

fot. Anna Sojka

U Ani Waligóry, w kuchni Willi pod Lipami w Koniakowie, panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotują Maćki w kapuście.

Maćki w kapuście

Jedyn pokroty maciek warzyć we wodzie nojmiynij 2 godziny. (jeden świński żołądek pokroić w paski i gotować dwie godziny – pierwszą i drugą wodę po zagotowaniu wylać). Wchynąć teź listek laurowy i ze 3 ziorka ziela (dodać liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego). Po 2 godzinach wchynąć sporóm gorść kisiónej kapusty razem z kapuściorkóm i jeście kapkym powarzyć (do gotującego się w garnku żołądka wrzucić dużą garść kiszonej kapusty razem z wodą i gotować jeszcze z pół godziny). Na koniec wloć pół śklónki śmietónki i wsiecko razym zawarzyć (wlać pół szklanki gęstej śmietany i zagotować). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ziymnioki uwarzyć łoswe, wiela gdo zeziere. (ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku, jak kto zje – np. 2 ziemniaki na osobę)



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA