Do naszego latającego talerza kapuściónkę naleje pani Anna Waligóra z Koła Gospodyń Wiejskich w Koniakowie.
Kapuściónka (kapuśnica)
Zawarzyć razym po jednym litrze kapuściorki i wody (razem zagotować 1 litr wody i 1 litr wody z kiszonej kapusty). Wloć pół litra słodkij śmietanki i zawarzyć. (wlać ½ litra słodkiej śmietany i zagotować). Coby źrani było lepsi, moźna rozfyrtać ze 2 wajaca i wloć do garca. (żeby poprawić jakość zupy, można roztrzepać 2 – 3 jajka i wlać do garnka z gotującą się zupą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Osobno ugotować ziemniaki (2 – 3 sztuki na osobę). Na talerzu zupę posypać drobno posiekanym koperkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!