Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kapuściónka
20.07.2016
11:30:00

fot. Anna Sojka

Do naszego latającego talerza kapuściónkę naleje pani Anna Waligóra z Koła Gospodyń Wiejskich w Koniakowie.

Kapuściónka (kapuśnica)

Zawarzyć razym po jednym litrze kapuściorki i wody (razem zagotować 1 litr wody i 1 litr wody z kiszonej kapusty). Wloć pół litra słodkij śmietanki i zawarzyć. (wlać ½ litra słodkiej śmietany i zagotować). Coby źrani było lepsi, moźna rozfyrtać ze 2 wajaca i wloć do garca. (żeby poprawić jakość zupy, można roztrzepać 2 – 3 jajka i wlać do garnka z gotującą się zupą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Osobno ugotować ziemniaki (2 – 3 sztuki na osobę). Na talerzu zupę posypać drobno posiekanym koperkiem.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA