Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Moczka śląska
30.07.2016
11:30:00

fot. Anna Sojka

Nie zważając na kalendarz, Celina Bubała i Barbara Świerczyna z Koła Gospodyń Wiejskich ze Śmiłowic koło Mikołowa przypomną nam o świętach Bożego Narodzenia.

Moczka śląska

Składniki:

  • 2 litry kompotu z agrestu lub 1 litr piwa karmelowego i 1 litr kompotu
  • pół kg piernika do moczki
  • bakalie: po 200 g rodzynek, orzechów włoskich, śliwek suszonych, daktyli, płatków migdałowych, jabłek suszonych, fig, moreli itp.
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

Piernik ścieramy na grubych oczkach, zalewamy go na noc litrem napoju (kompotem lub piwem karmelowym). Na drugi dzień owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki (zwłaszcza te większe: śliwki i daktyle), wszystkie bakalie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż będą miękkie. Namoczony piernik ucieramy mikserem, dodajemy go do gotowych bakalii, do nich dodajemy też pozostały litr kompotu i startą czekoladę. Do moczki dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła, całość słodzimy wg uznania, zagotowujemy, przyprawiamy na koniec sokiem z cytryny. Jeśli moczka jest zbyt gęsta, można dolać kompotu lub piwa. Podajemy po wystudzeniu, przed podaniem dekorujemy bakaliami.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA