Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kapusta z grochem
01.08.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Kapusta z grochem to propozycja na dziś pań z koła Gospodyń Wiejskich w Niegowonicach. 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20-25 dag grochu łuskanego (na wagę) 
  • 1 szt. ziemniak surowy 
  • 1 kostka rosołku drobiowego 
  • 1/2 łyżki kucharka
  • 15 dag słoniny + wędzone podgardle
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżki mąki pszennej

Kapustę płuczemy 2 lub 3 razy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości (około 1,5h). W drugim garnku gotujemy groch w 1 litrze wody. Gdy groch będzie się rozpadać dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, kostkę rosołku drobiowego oraz 1/2 łyżki kucharka (trzeba mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliło). Ugotowaną kapustę odcedzamy, dodajemy ugotowany groch z rozdrobnionym ziemniakiem i mieszamy. Ze słoniny, wędzonego podgardla, cebulki i mąki pszennej robimy zasmażkę. Mieszamy wszystko razem i gotujemy aż będzie bulgotać.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA