Kapusta z grochem to propozycja na dziś pań z koła Gospodyń Wiejskich w Niegowonicach.
Składniki:
Kapustę płuczemy 2 lub 3 razy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości (około 1,5h). W drugim garnku gotujemy groch w 1 litrze wody. Gdy groch będzie się rozpadać dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, kostkę rosołku drobiowego oraz 1/2 łyżki kucharka (trzeba mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliło). Ugotowaną kapustę odcedzamy, dodajemy ugotowany groch z rozdrobnionym ziemniakiem i mieszamy. Ze słoniny, wędzonego podgardla, cebulki i mąki pszennej robimy zasmażkę. Mieszamy wszystko razem i gotujemy aż będzie bulgotać.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!