Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Rabarbarowiec
03.08.2016
11:40:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Tym razem w roli głównej - rabarbar. Za sprawą pań z KGW z Rajczy dowiemy się, jak upiec rabarbarowiec.


 

PRZEPIS:

Rabarbarowiec

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijając dodawać  po żółtku , potem olej. Na końcu dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać i upiec (ok.15 min).

Masa rabarbarowa :

              Gotować 15 min:

  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg rabarbaru

 

Wymieszać:

  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka wody

Wymieszany budyń wlewamy do gotującego się rabarbaru i mieszamy do zagotowania.

Na upieczone ciasto lekko ostudzone – wlewamy ciepła masę rabarbarową. Na górę robimy masę kokosową.

Masa kokosowa:

              Zagotować:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody

 

  • 20 dkg kokosu
  • 1 jajo

Po zagotowaniu dodać kokos, jajo wymieszać i rozprowadzić po masie. Zapiec ciasto aż do zarumienienia.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA