Tym razem w roli głównej - rabarbar. Za sprawą pań z KGW z Rajczy dowiemy się, jak upiec rabarbarowiec.
PRZEPIS:
Rabarbarowiec
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijając dodawać po żółtku , potem olej. Na końcu dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać i upiec (ok.15 min).
Masa rabarbarowa :
Gotować 15 min:
Wymieszać:
Wymieszany budyń wlewamy do gotującego się rabarbaru i mieszamy do zagotowania.
Na upieczone ciasto lekko ostudzone – wlewamy ciepła masę rabarbarową. Na górę robimy masę kokosową.
Masa kokosowa:
Zagotować:
Po zagotowaniu dodać kokos, jajo wymieszać i rozprowadzić po masie. Zapiec ciasto aż do zarumienienia.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!