Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Grzybowa z prawdziwków
04.08.2016
11:40:00

fot. Anna Sojka

Podobno już są... Trzeba tylko wiedzieć gdzie. Prawdziwą grzybową z najprawdziwszych prawdziwków proponuje dzisiaj pani Stanisława Szymik z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.

Zupa grzybowa z prawdziwków

  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/2 kg grzybów
  • marchewka, pietruszka, seler, gałązka lubczyku
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Z wody, porcji rosołowej i jarzyn przygotować wywar (ok. 30 minut). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać oczyszczone, opłukane, osuszone i pokrojone grzyby. Dusić 10 minut, dodać sól i pieprz. Wywar przecedzić, dodać grzyby, zagotować. Jarzyny pokroić. Śmietanę rozprowadzić w letniej wodzie, dodać mąkę, zalać zupą, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Posypać zielonym.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA