Podobno już są... Trzeba tylko wiedzieć gdzie. Prawdziwą grzybową z najprawdziwszych prawdziwków proponuje dzisiaj pani Stanisława Szymik z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.
Zupa grzybowa z prawdziwków
Z wody, porcji rosołowej i jarzyn przygotować wywar (ok. 30 minut). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać oczyszczone, opłukane, osuszone i pokrojone grzyby. Dusić 10 minut, dodać sól i pieprz. Wywar przecedzić, dodać grzyby, zagotować. Jarzyny pokroić. Śmietanę rozprowadzić w letniej wodzie, dodać mąkę, zalać zupą, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Posypać zielonym.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!