Przepis na zupę fasolową na kwaśnicy podaje pani Władysława Kozieł z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.
Zupa fasolowa na kwaśnicy z ziemniakami
Składniki:
Fasolę płuczemy i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy umyte mięso z marchewką, cebulą, pietruszką i selerem, trochę solimy. Następnie dodajemy pięć ziarenek ziela angielskiego i dwa ząbki czosnku (wszystko gotujemy powoli na małym ogniu). Po ugotowaniu mięsa i jarzyn łączymy z rosołem fasolkę i kwaśnicę, doprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz gotujemy. Na koniec można zrobić lekką zasmażkę z łyżki oleju lub smalcu z zeszkloną cebulką. Podawać z ziemniaczkami.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!