Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Fasolowa na kwaśnicy
08.08.2016
11:40:00

fot. Anna Sojka

Przepis na zupę fasolową na kwaśnicy podaje pani Władysława Kozieł z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.

Zupa fasolowa na kwaśnicy z ziemniakami

Składniki:

  • 30 dkg fasoli
  • 50 dkg mięsa (najlepiej żeberek wieprzowych)
  • 1 litr kwaśnicy (czyli soku z kiszonej kapusty)
  • Jarzyny, przyprawy, sól, pieprz, magi, ziemniaki

Fasolę płuczemy i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy umyte mięso z marchewką, cebulą, pietruszką i selerem, trochę solimy. Następnie dodajemy pięć ziarenek ziela angielskiego i dwa ząbki czosnku (wszystko gotujemy powoli na małym ogniu). Po ugotowaniu mięsa i jarzyn łączymy z rosołem fasolkę i kwaśnicę, doprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz gotujemy. Na koniec można zrobić lekką zasmażkę z łyżki oleju lub smalcu z zeszkloną cebulką. Podawać z ziemniaczkami.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA