Dziś będzie na słodko. Panie z KGW z Niegowonic zaproponują drożdżóweczkę, jak mówią. Dobra solo albo z towarzyszeniem, np. masła albo dżemu. Smak sprawdzała Agnieszka Strzemińska.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką:
Składniki:
Wykonanie:
Zaczyn. Mleko podgrzewam, żeby było letnie i dodaje 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki wcześniej przesianej, drożdże i wszystko dobrze rozmieszam, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży, dodaje mąkę, ale mąki nie wsypuję całej. Do zaczynu dodaję dobrą szczyptę soli i ubite już mikserem jajka, dodaję ¼ szklanki oleju, daję zapach arakowy, wsypuję pół paczuszki cukru waniliowego, a resztę zostawiam do kruszonki. Ciasto wyrabiam, dodaję resztę mleka, tylko musi być ciepłe i mąkę dosypuję stopniowo, wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i dobrze go wyrabiam. Jak ciasto jest dobrze wyrobione nakrywam go ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie wykładam je na wysmarowane masłem brytwaneczki. Na 2 blaszki wąskie ciasta daję do połowy blaszki. Smaruje górę białkiem jajka i posypuje kruszonką. Kiedy ciasto wyrośnie już, wkładam do nagrzanego pieca i piekę je w temperaturze 200 stopni do 0,5 godziny, po czym obracam blaszki i zmniejszam temperaturę do 170 stopni. Ciasto piekę łącznie 50 minut.
Po wystygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, wnuczusie uwielbiają.
Przepis na kruszonkę:
Biorę ¼ kostki masła i mąki ile zabierze, dodaję cukier i cukier waniliowy i troszkę proszku do pieczenia, tak na czubku małej łyżeczki. To wszystko wyrabiam i posypuję ciasto.
(Helena Jachna, KGW Niegowonice)
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!