Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciasto drożdżowe
05.08.2016
11:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dziś będzie na słodko. Panie z KGW z Niegowonic zaproponują drożdżóweczkę, jak mówią. Dobra solo albo z towarzyszeniem, np. masła albo dżemu. Smak sprawdzała Agnieszka Strzemińska.

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką:

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • ½ l mleka słodkiego
  • ½ paczki masła
  • ¼ szklanki oleju
  • Cukier waniliowy
  • Pół zapachu arakowego

Wykonanie:

Zaczyn. Mleko podgrzewam, żeby było letnie i dodaje 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki wcześniej przesianej, drożdże i wszystko dobrze rozmieszam, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży, dodaje mąkę, ale mąki nie wsypuję całej. Do zaczynu dodaję dobrą szczyptę soli i ubite już mikserem jajka, dodaję ¼ szklanki oleju, daję zapach arakowy, wsypuję pół paczuszki cukru waniliowego, a resztę zostawiam do kruszonki. Ciasto wyrabiam, dodaję resztę mleka, tylko musi być ciepłe i mąkę dosypuję stopniowo, wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i dobrze go wyrabiam. Jak ciasto jest dobrze wyrobione nakrywam go ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie wykładam je na wysmarowane masłem brytwaneczki. Na 2 blaszki wąskie ciasta daję do połowy blaszki. Smaruje górę białkiem jajka i posypuje kruszonką. Kiedy ciasto wyrośnie już, wkładam do nagrzanego pieca i piekę je w temperaturze 200 stopni do 0,5 godziny, po czym obracam blaszki i zmniejszam temperaturę do 170 stopni. Ciasto piekę łącznie 50 minut.

Po wystygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, wnuczusie uwielbiają.

Przepis na kruszonkę:

Biorę ¼ kostki masła i mąki ile zabierze, dodaję cukier i cukier waniliowy i troszkę proszku do pieczenia, tak na czubku małej łyżeczki. To wszystko wyrabiam i posypuję ciasto.
(Helena Jachna, KGW Niegowonice)




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA