Nasz latający talerz wylądował dzisiaj w Świnnej a konkretnie przed panią Stanisławą Szymik, która wleje do niego barszczyk zabielany.
Barszcz zabielany na wędzonce
Przygotwanie:
Z wody, boczku, jarzyn i przypraw gotujemy wywar. Plastry cebuli przypalamy na płycie i dorzucamy do wywaru, Gotujemy ok. 30 minut. Wywar przecedzamy, dodajemy obrany i pokrojony na kawałki burak, gotujemy 5 minut bez przykrycia, dodajemy kwasek cytrynowy. Śmietanę rozprowadzamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę, dolewamy do barszczu, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pokrojony w plastry boczek dodajemy do zupy. Posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z ziemniaczkami.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!