Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Barszcz zabielany na wędzonce
10.08.2016
11:30:00

Nasz latający talerz wylądował dzisiaj w Świnnej a konkretnie przed panią Stanisławą Szymik, która wleje do niego barszczyk zabielany.

Barszcz zabielany na wędzonce

  • 2 litry wody
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży burak
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz, liść laurowy, kminek, ziele angielskie
  • 1 kopiata łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotwanie:

Z wody, boczku, jarzyn i przypraw gotujemy wywar. Plastry cebuli przypalamy na płycie i dorzucamy do wywaru, Gotujemy ok. 30 minut. Wywar przecedzamy, dodajemy obrany i pokrojony na kawałki burak, gotujemy 5 minut bez przykrycia, dodajemy kwasek cytrynowy. Śmietanę rozprowadzamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę, dolewamy do barszczu, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pokrojony w plastry boczek dodajemy do zupy. Posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z ziemniaczkami.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA