Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kołocz breński
13.08.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Przygotujemy coś słodkiego razem z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Brennej. Konkretnie kołocz breński.

Kołocz breński

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 30 dkg mąki
  • 15 mąki masła
  • 15 dkg cukru pudru

Nadzienie:
Może być z jabłek, śliwek, sera lub maku.

Piec w piekarniku w temp 175-180° C aż się przyrumieni i ciasto będzie odchodzić od brzegu blachy. 






Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA