Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kwaczek
16.08.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Proponujemy specjalność z okolic Żywca. Słowo "kwaczek" kojarzy się niektórym z nas z kaczką, ale nic bardziej mylnego. To warzywo – krzyżówka rzepy i kapusty, zawiera natomiast mnóstwo witamin z grupy B, także A, C, beta-karoten i rzadziej spotykaną K, oraz wiele minerałów, m.in. cynku, fosforu, miedzi, wapnia, sodu, siarki i żelaza. Jak każde warzywo ma też błonnik i kwasy tłuszczowe. Zupę z kwaczka czyli po prostu z brukwi poleca Stanisława Szymik z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.

ZUPA Z KWACZKA CZYLI Z BRUKWI

  • 2 litry wody
  • kwaczek ok. 1/2 kg
  • 20 dkg małych ziemniaczków
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka słodkiego mleka

Kwaczek obrać, umyć poszatkować. Ziemniaczki obrać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować wszystko ok. 30 minut, dodać sól, cukier i mleko. Z masła i mąki zrobić zasmażkę 1 stopnia, zalać gotującą się zupą, zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Posypać pietruszką.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA