Proponujemy specjalność z okolic Żywca. Słowo "kwaczek" kojarzy się niektórym z nas z kaczką, ale nic bardziej mylnego. To warzywo – krzyżówka rzepy i kapusty, zawiera natomiast mnóstwo witamin z grupy B, także A, C, beta-karoten i rzadziej spotykaną K, oraz wiele minerałów, m.in. cynku, fosforu, miedzi, wapnia, sodu, siarki i żelaza. Jak każde warzywo ma też błonnik i kwasy tłuszczowe. Zupę z kwaczka czyli po prostu z brukwi poleca Stanisława Szymik z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej.
ZUPA Z KWACZKA CZYLI Z BRUKWI
Kwaczek obrać, umyć poszatkować. Ziemniaczki obrać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować wszystko ok. 30 minut, dodać sól, cukier i mleko. Z masła i mąki zrobić zasmażkę 1 stopnia, zalać gotującą się zupą, zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Posypać pietruszką.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!