Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Domowy ser
17.08.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Gotujemy z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieruniu domowy ser.

SER DOMOWY

Składniki:

  • 1,5 kg tłustego sera białego (najlepiej domowej roboty)
  • 2 l mleka od krowy
  • 2 jajka
  • ocet, sól, kminek, soda oczyszczona

Mleko zagotować, pokruszyć do niego ser – gotować na małym ogniu 5 minut, po czym odcedzić przez durszlak. Do dużego 5-litrowego garnka dać 2 łyżki masła, wsypać ser bez przerwy mieszając (na małym ogniu), dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę octu, kminek, 1 łyżkę sody oczyszczonej, a na końcu roztrzepane dwa jajka. Gotować jeszcze przez 10 minut bez przerwy mieszając. Wystudzić.

#audio



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA