Dzisiejsze spotkanie w Kole Gospodyń Wiejskich w Świnnej koło Żywca zada kłam staremu powiedzeniu, że "gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść". A na naszym latającym talerzu znajdzie się gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. W naszej kuchni prym wiodły dzisiaj: Jadwiga Skrzyp, Janina Cul i Stanisława Szymik z KGW w Świnnej.
GULASZ WIEPRZOWY
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1/2 cm. Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso i przyprawy, dusić 40 minut podlewając CIEPŁĄ wodą. Później posypać lekko mąką, zamieszać, podsmażyć, rozprowadzić ZIMNĄ wodą do gładkości. Przyprawić do smaku, dusić 5 minut. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!