Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Gulasz wieprzowy
18.08.2016
11:30:00

fot. Anna Sojka

Dzisiejsze spotkanie w Kole Gospodyń Wiejskich w Świnnej koło Żywca zada kłam staremu powiedzeniu, że "gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść". A na naszym latającym talerzu znajdzie się gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. W naszej kuchni prym wiodły dzisiaj: Jadwiga Skrzyp, Janina Cul i Stanisława Szymik z KGW w Świnnej.

GULASZ WIEPRZOWY

  • 1 kg łopatki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryka słodka w proszku
  • 2 łyżki mąki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1/2 cm. Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso i przyprawy, dusić 40 minut podlewając CIEPŁĄ wodą. Później posypać lekko mąką, zamieszać, podsmażyć, rozprowadzić ZIMNĄ wodą do gładkości. Przyprawić do smaku, dusić 5 minut. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA