Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciasto z jagodami
19.08.2016
11:45:00

Agnieszka Strzemińska

Dziś pieczemy. Razem z paniami z KGW w Rajczy, które zaproponują szybkie i smaczne ciasto z jagodami, a czy to prawda – sprawdzała A.Strzemińska.

Ciasto z jagodami

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji rumowej
  • 40 dag czarnych jagód
  • cukier puder do posypania ciasta

Jagody umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem. Zamiast jagód można użyć innych drobnych owoców.


 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA