Dziś pieczemy. Razem z paniami z KGW w Rajczy, które zaproponują szybkie i smaczne ciasto z jagodami, a czy to prawda – sprawdzała A.Strzemińska.
Ciasto z jagodami
Składniki:
Jagody umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem. Zamiast jagód można użyć innych drobnych owoców.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!