Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciulim
25.08.2016
08:29:00

Agnieszka Strzemińska

Lelowskich smaków ciąg dalszy. Był już czulent – rodem z żydowskiej kuchni – dziś czas na ciulim, który jest wizytówką Lelowa. Jak go przyrządzić sprawdzała Agnieszka Strzemińska, a tajniki przyrządzania ciulimu zdradzała Renat Gul.

CIULIM LELOWSKI

  • 5 kg ziemniaków
  • 2 kg żeberek
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • ½ kostki smalcu
  • sól, pieprz, vegeta  

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 2 godziny. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać rozkłócone jajka. Gotową masę ziemniaczaną doprawić do smaku. Do wysmarowanego smalcem garnka wlać masę ziemniaczaną, przekładając mięsem. Garnek wstawić do pieca chlebowego i zapiekać 6-8 godzin.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA