Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Zupa-krem z cukinii
30.08.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Przyszedł czas na późnoletnie warzywa. Niskokaloryczna, łagodna i neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji.

W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję. Młodą cukinię można jeść na surowo, do kanapek lub sałatek zamiast zielonego ogórka. Podsmażoną cukinię w plastrach z czosnkiem i ziołami – dodawać do mięs, sałatek, tart oraz zapiekanek. My dzisiaj zrobimy z niej zupę - krem.


ZUPA - KREM Z CUKINII

Składniki:

• 1 duuuuża cukinia

• trochę wody

•sól, pieprz

• śmietana kremówka

•koperek

 PRZYGOTOWANIE

Cukinię obrać, wydążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę , zalać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. Ugotowaną cukinię zblendować, dodać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku. Udekorować koperkiem.



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA