Przyszedł czas na późnoletnie warzywa. Niskokaloryczna, łagodna i neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji.
W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję. Młodą cukinię można jeść na surowo, do kanapek lub sałatek zamiast zielonego ogórka. Podsmażoną cukinię w plastrach z czosnkiem i ziołami – dodawać do mięs, sałatek, tart oraz zapiekanek. My dzisiaj zrobimy z niej zupę - krem.
ZUPA - KREM Z CUKINII
Składniki:
• 1 duuuuża cukinia
• trochę wody
•sól, pieprz
• śmietana kremówka
•koperek
PRZYGOTOWANIE
Cukinię obrać, wydążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę , zalać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. Ugotowaną cukinię zblendować, dodać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku. Udekorować koperkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!