Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kluski z mięsem zbieranym
01.09.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Coraz częściej sięgamy ostatnio po warzywa, ale nic w tym dziwnego – sezon na nie przecież w pełni. Ziemniaczane kluchy biliśmy już pałą, dzisiaj z kolei będziemy je kulać. Wcześniej jednak trzeba je nadziać zbieranym wcześniej mięsem... Kluski z mięsem zbieranym przygotowywały dzisiaj Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek.

KLUSKI ZE ZBIERANYM MIĘSEM

Składniki:

  • mięso rosołowe gotowane zbierane wcześniej i zamrożone
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • boczek wędzony
  • sól, pieprz, magi

Wykonanie:

Rozmrażamy i mielimy mięso, doprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą magi. Gotujemy obrane ziemniaki, zgniatamy je, dodajemy jeden utarty surowy ziemniak. Gotową masę dzielimy na 4 części, w miejsce jednej z nich wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1 całe jajko i zagniatamy. Z kawałków ciasta forujemy płaskie łódeczki, wypełniamy je farszem i kulamy z nich okrągłe kluski. Wrzucamy je do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roztopionym boczkiem.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA