Coraz częściej sięgamy ostatnio po warzywa, ale nic w tym dziwnego – sezon na nie przecież w pełni. Ziemniaczane kluchy biliśmy już pałą, dzisiaj z kolei będziemy je kulać. Wcześniej jednak trzeba je nadziać zbieranym wcześniej mięsem... Kluski z mięsem zbieranym przygotowywały dzisiaj Jadwiga Gołek i Elżbieta Nowrotek.
KLUSKI ZE ZBIERANYM MIĘSEM
Składniki:
Wykonanie:
Rozmrażamy i mielimy mięso, doprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą magi. Gotujemy obrane ziemniaki, zgniatamy je, dodajemy jeden utarty surowy ziemniak. Gotową masę dzielimy na 4 części, w miejsce jednej z nich wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1 całe jajko i zagniatamy. Z kawałków ciasta forujemy płaskie łódeczki, wypełniamy je farszem i kulamy z nich okrągłe kluski. Wrzucamy je do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roztopionym boczkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!