Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Zalewajka
02.09.2016
11:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dziś zalewajka wedle przepisu z Podlesic, za którą panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich zostały wyróżnione Perłą za danie regionalne.

Zalewajka

Skład:

  • Ziemniaki
  • Boczek, kiełbasa (zamiast kiełbasy mogą być żeberka)
  • Grzyby
  • Cebula
  • Żurek
  • Sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy wraz boczkiem i kiełbasą i dobrze wypłukanymi suszonymi grzybami. Doprawiamy przyprawami . Przesmażamy cebulę i dodajemy do zalewajki. Na koniec gdy wszystko jest ugotowane zalewamy żurem.


 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA