Do poprawnego przygotowania dzisiejszego ciasta właściwie potrzeba dwóch dni. Zatem jeśli zabiorą się Państwo do niego dzisiaj, to na jutro można zaprosić gości. Ciasto z puddingiem i posypką przygotowuje Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach. Pomaga jej kuchcik: córka Bogusława Pluta.
Składniki:
Wykonanie:
Najlepiej wieczorem ugotować budyń. Z 2 litrów mleka odlać szklankę i odstawić. Z pozostałego mleka odlać pół litra, rozmieszać w nim budynie z 6 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować ze szczyptą soli, gdy mleko się gotuje wlać rozmieszany budyń, wieszać aż będzie gęsty. Nakryć ścierką o odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 2 łyżeczkami cukru. W mące zrobić dołek i wlać trochę zaczynu, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki ,cukru i żółtka utrzeć palcami posypkę. Masło roztopić, letnie masło wlać do mąki, dołożyć jajka, cukier, cukier waniliowy i płaską łyżeczkę soli. Wyrabiać ręką tak długo aż będzie jednolita masa. Jeśli będzie zbyt gęsta - dolać trochę mleka. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry budyń i posypkę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!