Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciasto z puddingiem i posypką
03.09.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Do poprawnego przygotowania dzisiejszego ciasta właściwie potrzeba dwóch dni. Zatem jeśli zabiorą się Państwo do niego dzisiaj, to na jutro można zaprosić gości. Ciasto z puddingiem i posypką przygotowuje Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach. Pomaga jej kuchcik: córka Bogusława Pluta.

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 12 dag masła
  • 5 paczek budyniu
  • 2 litry mleka
  • posypka: 1 żółtko mąka cukier

Wykonanie:

Najlepiej wieczorem ugotować budyń. Z 2 litrów mleka odlać szklankę i odstawić. Z pozostałego mleka odlać pół litra, rozmieszać w nim budynie z 6 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotować ze szczyptą soli, gdy mleko się gotuje wlać rozmieszany budyń, wieszać aż będzie gęsty. Nakryć ścierką o odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 2 łyżeczkami cukru. W mące zrobić dołek i wlać trochę zaczynu, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki ,cukru i żółtka utrzeć palcami posypkę. Masło roztopić, letnie masło wlać do mąki, dołożyć jajka, cukier, cukier waniliowy i płaską łyżeczkę soli. Wyrabiać ręką tak długo aż będzie jednolita masa. Jeśli będzie zbyt gęsta - dolać trochę mleka. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry budyń i posypkę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA