Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Gulasz z ziemniaków
05.09.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Dzisiaj na naszym latającym talerzu znów znajdą się ziemniaki. Nie będziemy jednak robić z nich klusek ani placków. Pani Jadwiga Gołek z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej zrobi z nich... gulasz.

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • boczek
  • śmietana
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
  • ewentualnie trochę kiełbasy

Na dużej patelni stopić boczek, dodać i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać ziemniaki, które trzeba smażyć do zbrązowienia. Doprawić. Dodać trochę wody, przełożyć do dużego garnka, dusić, aż ziemniaki będą miękkie. Można dodać podsmażoną kiełbasę. Wyłożyć na talerz, udekorować łyżką śmietany i pietruszką.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA