Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciasto drożdżowe
06.09.2016
11:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dziś ciasto, które można jeść na różne sposoby. Smakuje zawsze. Propozycja pań z KGW w Podlesicach.

Ciasto drożdżowe

Skład:

  • 80 dkg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • Cukier waniliowy
  • 5-6 jajek
  • ½ l mleka
  • Szczypta soli
  • 5-6 dkg drożdży

Kruszonka:

  • Mąka
  • Cukier
  • Masło

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami (najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej blachy (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub oprószona mąką pszenną. Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.


 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA