Dziś ciasto, które można jeść na różne sposoby. Smakuje zawsze. Propozycja pań z KGW w Podlesicach.
Ciasto drożdżowe
Skład:
Kruszonka:
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami (najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej blachy (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub oprószona mąką pszenną. Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!