Świąteczna szynka powinna być smaczna i zdrowa. Może więc, zamiast wnikliwie czytać etykiety i pytać sprzedawcę, który z konserwantów zawartych w gotowej szynce ze sklepu jest najmniej szkodliwy, warto zrobić ją samemu. Co oznacza termin "peklowanie" na mokro lub sucho, jakie mięso nadaje się do tego rodzaju obróbki i czy w domowych warunkach można ją zrobić samodzielnie i czy będzie smaczna? O świątecznych wędlinach z Celiną Nierodkiewicz z zakładów mięsnych, o prostych i sprawdzonych przepisach rozmawia Wojcie Skowroński.
Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.
Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?
Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.
Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.