Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Świąteczne przepisy
23.03.2016
11:15:00

Wielkanoc tuż-tuż, lada moment w domach ruszy wielkie gotowanie.

Jest jeszcze czas, aby zdecydować, czy przygotować tradycyjny żur na własnym zakwasie i słodkie mazurki, czy też lżejsze przepisy na sałatki i desery nieco mniej tuczące, choć też smaczne i jak najbardziej wielkanocne. O tym, jak odmienić nieco świąteczne menu pozostając w zgodzie z tradycją z Katarzyna Purak, doradcą żywieniowym i Michałem Bałazym, kreatorem smaku, rozmawia Agnieszka Strzemińska.



Przepisy Michała Bałazego, kreatora smaku z Jastrzębia Zdroju dla tych, którzy kalorii nie liczą:

Zakwas na biały barszcz:
Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej 2000 lub 1850
  • 500 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka otartego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsyp mąkę, dodaj wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.
  2. Wymieszaj, dodaj liście laurowe, majeranek i ziele.
  3. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 3-4 dni.
  4. Zakwas mieszaj codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy.
  5. Zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Biały barszcz:
Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 250 g kiełbasy białej surowej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 litra zakwasu
  • 0,5 litr wody
  • 2 litry kwaśnego mleka lub maślanki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 50g tartego chrzanu
  • 10 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój na drobną kostkę, przesmaż w suchym garnku z grubym dnem.
  2. Dodaj mięso pocięte w średniej wielkości kostkę.
  3. Dodaj cebulę, pokrojoną w piórka, smaż do zrumienienia się.
  4. Dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone grubo ziemniaki. Na samą górę połóż białe kiełbaski, kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz rozgnieciony i posiekany czosnek.
  5. Garnek przykryj, płomień zmniejsz do minimum, gotuj 20 minut.
  6. Po tym czasie podlej mięso i warzywa zakwasem połączonym z wodą (pół na pół), gotuj 20 minut.
  7. Do zupy dodaj maślankę lub kwaśne mleko, majeranek, chrzan ze śmietanką, doprowadź do zagotowania.
  8. Dodaj pieprz, sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek.
  9. Podawaj z gotowanym jajkiem.

Cieszyński Murzin:
Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 0,5 kg mąki razowej 
  • 30 g drożdży 
  • czarnuszka
  • 0,3 l mleka 3,2%
  • 0,5 l woda gazowana 
  • sól
  • pieprz
  • 8 szt. kiełbasy śląskiej 
  • boczek wędzony w plastrach
  • 1 główka czosnku 
  • 5 szt. jaj 

Przygotuj ciasto drożdżowe rozpoczynając od zaczynu: 30g drożdży połącz z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki pszennej i pół kg mąki razowej, 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko wymieszaj, wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Ciasto rozwałkuj wytnij prostokąt, posmaruj go przeciśnietym czosnkiem, obsyp czarnuszką. W przygotowane ciasto zawiń kiełbasę. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 40 min. w 180 st.

 


Przepisy Katarzyny Purak, doradcy żywieniowego, dla tych, którzy liczą kalorie: 

Jaja pełne ziół
4 ugotowane na twardo jaja obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka połączyć z 2 filecikami anchois, łyżeczką oliwy z oliwek, łyżeczką startego chrzanu, łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz łyżką świeżo posiekanych ziół (rzeżucha, koperek,szczypiorek). Całość dokładnie utrzeć na gładką pastę, i nadziać nią połówki jajek.

Jajo faszerowane czerwoną pastą
Z 2 jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka, wymieszać je na gładką masę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i tartego chrzanu. Połączyć z: ¼ drobno pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotową pastą nadziać jaja i podawać na sałacie ozdobione rzeżuchą.

Jajka faszerowane awokado i kaparami
4 jaja ugotować na twardo, przekroić na połówki. ½ obranego awokado pokroić w kostkę, skropić cytryną, dodać 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku, łyżeczkę posiekanego szczypiorku, łyżeczkę rozgniecionych kaparów oraz żółtka. Składniki utrzeć na jednolitą masę, uformować kuleczki i napełnić wgłębienia pozostałe po usunięciu żółtek. Oprószyć całość płatkami chili, ułożyć na półmisku wyłożonym zieloną sałatą.

Chrupiąca sałatka (2 porcje)
1 ugotowane na twardo jajo, 1 czerwone jabłko ze skórką, 6 rzodkiewek – pokroić w kostkę. 5-6 szparagów ze słoiczka pokroić na mniejsze kawałki. Całość połączyć z: łyżką posiekanego szczypiorku, łyżką uprażonych pestek dyni i polać sosem z: 2 łyżek jogurtu naturalnego połączonego ze szczyptą wędzonej papryki (w proszku), szczyptą soli i pieprzu.

Łososiowe ruloniki z awokado (1 porcja)
2 plastry wędzonego łososia pokroić w podłużne plastry (tak, by można było je zwinąć) i skropić rybę sokiem z cytryny. Następnie nałożyć na niej cienko pokrojone plastry awokado i zrolować. Spiąć wykałaczką i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Śliwkowe piersi z kaczki (2 porcje)
skórę z 2 piersi kaczki naciąć na krzyż, mięso natrzeć solą i pieprzem. Patelnię mocno rozgrzać z odrobiną oleju, ułożyć mięso (najpierw od strony skóry), smażyć ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika o temp. 190°C na 15-30 minut. Po wyjęciu przykryć kaczkę folią aluminiową i pozwolić jej kilka minut "odpocząć".
Na czystą, mocno rozgrzaną patelnię wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego. Gdy zacznie się karmelizować, wlać 2 łyżki octu winnego. Dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru, 100g powideł śliwkowych i 2-3 łyżki wody. Wymieszać, podgrzać na średnim ogniu, aż sos będzie jednolity. Upieczone piersi kaczki pokroić na grube plastry, podawać z sosem śliwkowym.

COŚ NA SŁODKO

Hiszpański smakołyk z gruszką i czekoladą
4 gruszki pokroić w kostkę i skropić cytryną; ¾ kostki masła utrzeć z 4 jajami i ½ szklanki cukru trzcinowego; ½ tabliczki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce/grubych oczkach; 100g orzechów włoskich posiekać i połączyć z 100g płatków migdałowych; 200g mąki przesiać wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wmieszać do masy. Osączone gruszki delikatnie dodać do całości. Formę wyłożyć pergaminem i piec w piekarniku ok. 1 h na 175 stC.

Owsiano-orzechowe babeczki wielkanocne (12 szt.)
Składniki:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml maślanki lub mleka
  • 2 jaja
  • 50g masła
  • garść mieszanych pokruszonych orzechów

Mąkę połączyć z płatkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jaja roztrzepać, połączyć z mlekiem roztopionym masłem, a następnie produktami sypkimi. Gotową masę przełożyć do foremek, wierzch każdej posmarować miodem i posypać orzeszkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st i piec ok 20-25 min., aż babeczki nabiorą złocistego koloru.



Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA