Wielkanoc tuż-tuż, lada moment w domach ruszy wielkie gotowanie.
Jest jeszcze czas, aby zdecydować, czy przygotować tradycyjny żur na własnym zakwasie i słodkie mazurki, czy też lżejsze przepisy na sałatki i desery nieco mniej tuczące, choć też smaczne i jak najbardziej wielkanocne. O tym, jak odmienić nieco świąteczne menu pozostając w zgodzie z tradycją z Katarzyna Purak, doradcą żywieniowym i Michałem Bałazym, kreatorem smaku, rozmawia Agnieszka Strzemińska.
Przepisy Michała Bałazego, kreatora smaku z Jastrzębia Zdroju dla tych, którzy kalorii nie liczą:
Zakwas na biały barszcz:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Biały barszcz:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cieszyński Murzin:
Składniki:
Przygotuj ciasto drożdżowe rozpoczynając od zaczynu: 30g drożdży połącz z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki pszennej i pół kg mąki razowej, 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko wymieszaj, wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Ciasto rozwałkuj wytnij prostokąt, posmaruj go przeciśnietym czosnkiem, obsyp czarnuszką. W przygotowane ciasto zawiń kiełbasę. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 40 min. w 180 st.
Przepisy Katarzyny Purak, doradcy żywieniowego, dla tych, którzy liczą kalorie:
Jaja pełne ziół
4 ugotowane na twardo jaja obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka połączyć z 2 filecikami anchois, łyżeczką oliwy z oliwek, łyżeczką startego chrzanu, łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz łyżką świeżo posiekanych ziół (rzeżucha, koperek,szczypiorek). Całość dokładnie utrzeć na gładką pastę, i nadziać nią połówki jajek.
Jajo faszerowane czerwoną pastą
Z 2 jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka, wymieszać je na gładką masę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i tartego chrzanu. Połączyć z: ¼ drobno pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotową pastą nadziać jaja i podawać na sałacie ozdobione rzeżuchą.
Jajka faszerowane awokado i kaparami
4 jaja ugotować na twardo, przekroić na połówki. ½ obranego awokado pokroić w kostkę, skropić cytryną, dodać 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku, łyżeczkę posiekanego szczypiorku, łyżeczkę rozgniecionych kaparów oraz żółtka. Składniki utrzeć na jednolitą masę, uformować kuleczki i napełnić wgłębienia pozostałe po usunięciu żółtek. Oprószyć całość płatkami chili, ułożyć na półmisku wyłożonym zieloną sałatą.
Chrupiąca sałatka (2 porcje)
1 ugotowane na twardo jajo, 1 czerwone jabłko ze skórką, 6 rzodkiewek – pokroić w kostkę. 5-6 szparagów ze słoiczka pokroić na mniejsze kawałki. Całość połączyć z: łyżką posiekanego szczypiorku, łyżką uprażonych pestek dyni i polać sosem z: 2 łyżek jogurtu naturalnego połączonego ze szczyptą wędzonej papryki (w proszku), szczyptą soli i pieprzu.
Łososiowe ruloniki z awokado (1 porcja)
2 plastry wędzonego łososia pokroić w podłużne plastry (tak, by można było je zwinąć) i skropić rybę sokiem z cytryny. Następnie nałożyć na niej cienko pokrojone plastry awokado i zrolować. Spiąć wykałaczką i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Śliwkowe piersi z kaczki (2 porcje)
skórę z 2 piersi kaczki naciąć na krzyż, mięso natrzeć solą i pieprzem. Patelnię mocno rozgrzać z odrobiną oleju, ułożyć mięso (najpierw od strony skóry), smażyć ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika o temp. 190°C na 15-30 minut. Po wyjęciu przykryć kaczkę folią aluminiową i pozwolić jej kilka minut "odpocząć".
Na czystą, mocno rozgrzaną patelnię wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego. Gdy zacznie się karmelizować, wlać 2 łyżki octu winnego. Dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru, 100g powideł śliwkowych i 2-3 łyżki wody. Wymieszać, podgrzać na średnim ogniu, aż sos będzie jednolity. Upieczone piersi kaczki pokroić na grube plastry, podawać z sosem śliwkowym.
COŚ NA SŁODKO
Hiszpański smakołyk z gruszką i czekoladą
4 gruszki pokroić w kostkę i skropić cytryną; ¾ kostki masła utrzeć z 4 jajami i ½ szklanki cukru trzcinowego; ½ tabliczki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce/grubych oczkach; 100g orzechów włoskich posiekać i połączyć z 100g płatków migdałowych; 200g mąki przesiać wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wmieszać do masy. Osączone gruszki delikatnie dodać do całości. Formę wyłożyć pergaminem i piec w piekarniku ok. 1 h na 175 stC.
Owsiano-orzechowe babeczki wielkanocne (12 szt.)
Składniki:
Mąkę połączyć z płatkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jaja roztrzepać, połączyć z mlekiem roztopionym masłem, a następnie produktami sypkimi. Gotową masę przełożyć do foremek, wierzch każdej posmarować miodem i posypać orzeszkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st i piec ok 20-25 min., aż babeczki nabiorą złocistego koloru.
Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.
Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?
Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.
Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.