Na wagę zdrowia: aktywność fizyczna a zapotrzebowanie na kalorie

Polska pod względem nasilenia otyłości u dzieci i młodzieży znalazła się w przełomowym momencie. Istnieje bowiem szansa na zatrzymanie tej światowej epidemii i uniknięcia drogi, jaką przeszły inne kraje, w których – jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia – odsetek dzieci otyłych dochodzi do 20% i nadal wzrasta.

Z najnowszych badań Instytutu Żywości i Żywienia wynika, że aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadwagę lub jest otyłych. Takie dane i tempo wzrostowe pozwalają na prognozę, iż w ciągu najbliższych lat zdecydowanie zwiększy się ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne.

Na wagę zdrowia to cykl przygotowany przez Radio Katowice wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Audycje poświęcone problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Każdy z odcinków zawiera podane w przystępny i przekonujący sposób argumenty: lekarzy, dietetyków, rodziców dzieci z nadwagą i otyłością oraz samych zainteresowanych, propozycje aktywności fizycznej, rekreacji oraz przepisy dań zdrowych i atrakcyjnych dla młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Na wagę zdrowia: zapobieganie i walka z otyłością.

Na wagę zdrowia: aktywność fizyczna a zapotrzebowanie na kalorie.


 

Obiad

Zupa brokułowa krem. Grillowany kotlet mielony z indyka, surówka z marchewki i jabłka, fasolka szparagowa gotowana z wody oraz ryż paraboiled.

Zupa krem z brokuła.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • mały brokuł
  • mały por (biała część)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • łyżka płatków migdałowych
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • gałązka świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonych warzyw
  • litr wody

Por pokroić w talarki i poddusić w garnuszku na oliwie. Zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, jarzynkę, brokuł w różyczkach i tymianek. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyjąć ziele, liść i tymianek. Zmiksować zupę na krem. Podawać posypaną płatkami migdałowymi.

Grillowany kotlet mielony z indyka.

Składniki (dla 1 osoby):

  • 100 g mięsa z indyka
  • 20 g czerstwej grahamki
  • 10 g jajka
  • 10 g bułki tartej
  • pieprz

Mięso umyć, a grahamkę namoczyć w małej ilości wody i odcisnąć. Cebulę posiekać i polać wrzątkiem. Mięso zmielić z bułką. Dodać cebulkę, jajko i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Uformować spłaszczony kotlet i obtoczyć go w bułce tartej. Następnie piec na grillu (najlepiej elektrycznym) do uzyskania rumianego koloru.