Czy zastanawialiście się Państwo nad tym, jak wasze jedzenie wpływa na klimat na Ziemi? Okazuje się, że od naszych codziennych wyborów zależy bardzo dużo, bo to, co trafia na nasze talerze, zostało wyprodukowane” najczęściej ogromnym kosztem środowiska naturalnego. Z danych wynika, że wystarczy ograniczyć jedzenie mięsa i nabiału aby zmniejszyć produkcję śladu węglowego - czyli sumę gazów cieplarnianych, które powstają przy produkcji towaru czy w transporcie. W Dniu Ziemi proponujemy spojrzeć na swój talerz nieco inaczej. Opowiemy o kuchni z klimatem, czyli nie tylko przyjaznej środowisku ale podobno także zdrowszej i tańszej. Z Barbarą Wojtaszek, współautorką darmowego e-booka "Kuchnia z Klimatem" rozmawia Iwona Kwaśny.
Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.
Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?
Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.
Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.