Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Ekspert radzi: jakie owoce można kisić?
09.06.2023
10:45:00

Jak przygotować kiszone owoce? Do czego ich można użyć? Czy są jakieś ograniczenia tego co możemy ukisić? – radzi Katarzyna Gubała, ekspert kuchni roślinnej.

Owoce są genialne do kiszenia. Zaczyna się sezon truskawkowy, więc możemy te owoce zalać solanką i po tygodniu będą się świetnie nadawały na przykład do lodów. Dobrze by było nie płukać truskawek bo fermentacja będzie dużo lepiej postępować, więc spróbujmy wybrać takie, które są uprawiane na przykład na słomie, ale jak musimy umyć to wtedy fermentacja będzie dłużej trwała. Urywamy szypułki bo będą przeszkadzały, choć one się też ukiszą, podobnie jak liście rzodkiewek, kalarepki czy botwinki. Oprócz truskawek możemy kisić brzoskwinie, morele, winogrona, jabłka. Wszystko zależy od tego jakie owoce mamy. Wszystkie możemy zalać solanką.

Pamiętajmy, żeby to była albo woda źródlana, albo z butelki, albo przegotowana i ostudzona z kranu. Proporcja: na litr wody używamy dwóch płaskich łyżek soli. Możemy też zrobić inaczej i spróbować fermentacji na słodko, która u nas w kraju jest mniej popularna: na litr wody dajemy albo dwie łyżki miodu, albo syropu daktylowego, albo syropu z agawy, może też być zwykły cukier, ale najlepiej wychodzi z miodem. Zalewamy w ten sposób winogrona, do których możemy dorzucić listki mięty, melisy, po dwóch tygodniach będziemy mieli pyszne owoce. Fermentacja będzie inaczej przebiegała niż ta w solance. Owoce będą bardzo słodkie.

Możemy ich używać do deserów, do ciast, na ich bazie możemy robić gazowane lemoniady. Przetworzone owoce będą miały dużo mniej kalorii, niż surowe. To ważne dla osób chorujących na cukrzycę albo mają objawy sulinooporności. Spora część fruktozy „zużywa” się w procesie fermentacji.  Wrzucając coś do słoika, bez różnicy czy są to marchewki, winogrona, czy jabłka, możemy dodać też różne, dobroczynne zioła, panie mogą dodać garść koniczyny czerwonej (ma dużo fitohormonów i będzie świetnie działała na skórę, włosy, paznokcie oraz będzie uspokajała), a panowie mogą dorzucić szyszki chmielowe do kiszonek, które będą miały posmak goryczki chmielowej. Dodatek ostrych papryczek chili sprawi, że przetwory pomogą w spalaniu kalorii. Niech nie ogranicza nas wyobraźnia bo do słoików z kiszonkami możemy dorzucić prawie wszystko.

Przygotowanie przetworów czy to warzywnych, czy owocowych wymaga trochę czasu, ale można je robić stopniowo, w małych ilościach. Nie musimy przygotowywać wszystkiego naraz i męczyć się godzinami. Robiąc przetwory nie marnujemy żywności. Zwartość słoika będzie smaczna i zdrowa, a także uratuje nas gdy nie będziemy mieć czasu na gotowanie.





Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA